Nové!
Podívejte se na mé fotky na LibreShot.com!

Původ nemocí podle Ájurvédy

Tři tělesné typy podle ájurvédy
Tři tělesné typy (dóšy) a pět elementů,
ze kterých jsou podle ájurvédy složeny.
Zdroj: Wikipedia

V Ájurvédě je tělo považováno za jakýsi malý vesmír s pěti velkými elementy - éter ( Akasha ), vzduch ( Vayu ), oheň ( Agni ), voda ( Jala ) a země ( Prithvi ). Tyto elementy jsou známé jako pančamahabhúta a jejich kombinací vznikají tři tělesné typy, tři dóši Váta (vzduch), Pitta (oheň) a Kapha (voda nebo země), kdy každý z nich má své vlastní speciální vlastnosti, které se různými způsoby projevují se v těle.

Váš typ je také ovlivněn činností trávicího ohně, známého jako agni , který ukazuje, kdy vaše tělo nejefektivněji tráví potravu a vstřebává živiny, a kosthou , která ovlivňuje pravidelnost a správnou funkci střev a kvalitu vylučování odpadních látek z těla.

Ájurvéda také věnuje velkou pozornost duševnímu a emocionálnímu stavu a síle vašeho ducha. Třem vlastnostem, které určují psychický stav daného člověka, se říká guny :

  • Sattva - představuje čistotu a rovnováhu, a převládá, když se cítíte být v klidu a pohodě, a máte jasnou a uspořádanou mysl.
  • Radžas - představuje aktivitu a dynamiku a vyvolává touhu po hmotných věcech nebo po splnění fyzických potřeb, ale také strach z jejich ztráty. Radžas převládá, pokud máte pocit hladu, myslíte pořád na jídlo, a když si jej obstaráte, bojíte se, že jej nemáte dostatek, a že vám jej někdo vezme.
  • Tamas - představuje pevnost, ale je také spojován s pomalostí a duševní nevědomostí. Může se vztahovat na duševní otupělost nebo zmatenost, letargii, nebo sebedestruktivní tendence jako deprese apod.

Nerovnováha těchto tří tělesných typů a jejich vlastností ( gun ), způsobena špatným životním stylem, špatnými stravovacími návyky, nedostatkem pohybu a negativními myšlenkami, je považována za příčinu nejrůznějších onemocnění.

Tři guny lze aplikovat i na potraviny a jejich účinky na mysl a tělo. Například mezi sattvické potraviny patří čerstvé ovoce a zelenina a lehká a snadno stravitelná jídla, která mají uklidňující účinek na mysl; radžasické potraviny jsou pikantní a teplé, zahřívají tělo a mohou narušovat mysl, což může vyvolat hněv a podráždění; tamasické potraviny jsou studené a těžké (např. zmrzlina), mohou zpomalovat mysl a vyvolávat letargii a otupělost.